Pe data de 11 octombrie anul curent va avea loc la Librăria Cărturești Verona Demisol lansarea volumului „Cazul Daniil Harms. Supraviețuirea avangardei ruse”, de Camelia Dinu, Editura Tracus Arte. Evenimentul va avea loc la ora 19.00, iar alături de autoare se vor afla și invitatele acesteia Carmen Mușat și Diana Iepure, iar moderatoarea va fi Andra Rotaru.
La aproximativ 50 de ani după ce au fost concepute creațiile fundamentale ale lui Harms au o reputație internațională datorită faptului că au fost traduse în diverse limbi, precum engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană, polonă, cehă, suedeză, neogreacă, sârbă, bulgară, chineză, ivrit, română și multe altele. De altfel de-a lungul timpului Harms a devenit subiectul de interes pentru o bună parte dintre generațiile de critici. Ba mai mult decât atât, criticii au studiat cele mai multe dintre aspectele legate de estetica, filosofia și poetica acestui autor.
Prin urmare autoarea, Camelia DInu încearcă să demonstreze că opera lui Harms reprezintă în mare parte un proiect creativ de succes, care propune numeroase întrebări existențiale și literare și care oferă răspunsuri de calibru. În cele din urmă autoarea susține faptul că opera lui Harms a avut o importanță capitală de-a lungul timpului și până la literatura rusă contemporană. Totodată Camelia Dinu amintește faptul că acest studiu era necesar pentru cititorul român. În privința lui Harms trebuie să spunem că privea viața ca pe un miracol, ceea ce a dus la nenumărate povestiri și povești despre miracol.
Deși nu a făcut miracole, pentru Harms a fost suficient să cunoască faptul că a lui conștiință putea realiza minuni. Iar printre temele principale abordate de către Harms sunt și următoarele: miracolele, înțelegerea vieții ca un miracol, miracolul în sine. De altfel toate aceste teme principele definesc opera lui Harms și mai mult decât atât definesc viața lui Harms.
Autoarea, Camelia Dinu este lector doctor în cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, unde ține cursuri de literatură și cultură rusă. Aceasta a publicat peste 30 de studii și articole în reviste de specialitate, pe diferite teme legate de modernism, avangardă și postmodernismul rus. De altfel aceasta este și autoarea monografiei Avangarda literară rusă: configurații și metamorfoze (Editura Universității din București, 2011).