10 cărți de dezvoltare personală pe care e bine să le citești

Posted by

Dezvoltarea personală reprezintă un proces standard în viața fiecărei persoane, de la tânăr la adult și până la bătrân, oamenii simt nevoia de cunoaștere, de relaționare cu sinele și de extindere pe mai mulți planuri din punct de vedere al cunoștințelor. Cărțile sunt cea mai bună resursă de învățare, de la business și bani la spiritualitate și la psihologie, domeniile sunt diversificate și lasă urme de cunoaștere în mințile tuturor celor ce le citesc. Pe mine cărțile de dezvoltare personală m-au ajutat să trec peste multe bariere din viață, să descopăr ușile deschise de dincolo și să mă dăruiesc din plin lucrurilor pe care le fac. Mai jos am pregătit o listă cu cărțile preferate de dezvoltare personală care au reușit să mă schimbe cu adevărat și care mi-au arătat cât de frumoasă este lumea dincolo de aparențele zilnice.

1. Jordan Peterson – 12 reguli de viață

Autorul cărții este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni psihologi clinicieni din lume, fiind profesor la Universitatea din Toronto și fost profesor la Harvard, acesta își pune mintea sclipitoare pentru cei doritori să descopere cum haosul din jurul nostru nu reprezintă decât un aspect al vieții pe care îl putem face să treacă neobservat. Cartea 12 reguli de viață te face să îți dezvolți o gândire diferită, fiecare capitol oferind lecții importante cu privire la comportamentul și modul în care ar trebui să comunicăm în societatea de astăzi.

Regulă 1. Stai drept şi trage umerii înapoi
Regulă 2. Ai responsabilitatea de a te ajuta; comportă‑te ca atare
Regulă 3. Împrieteniţi‑vă cu cei ce vă doresc numai binele
Regulă 4. Compară‑te cu cel ce erai tu în trecut, nu cu altcineva din prezent
Regulă 5. Nu‑ţi lăsa copiii să‑ţi facă lucruri care te vor enerva
Regulă 6. Fă‑ţi ordine în propria casă înainte de a judeca lumea
Regulă 7. Concentrează‑te pe lucrurile cu adevărat importante (şi nu pe plăcerile imediate)
Regulă 8. Spune adevărul — sau cel puţin nu minţi
Regulă 9. Porneşte de la premisa că s‑ar putea ca persoana pe care o asculţi să ştie ceva ce tu nu ştii
Regulă 10. Fii precis în exprimare
Regulă 11. Lăsaţi‑i pe copii în pace când fac skateboarding
Regulă 12. Când întâlneşti o pisică pe stradă, mângâi‑o.

2. Karma iubirii – Geshe Michael Roach

Mai mult decât o carte, o teorie importantă despre modul în care ar trebui să ne comportăm într-o relație de lungă durată, mai exact într-un cuplu la care ținem și vrem să oferim doar părți pozitive și fericire. Cartea prezintă printr-o manieră foarte plăcută răspunsurile la întrebările pe care ni le tot adresăm cu privire la relațiile noastre, având pe alocuri și principii budiste, care se pot aplica în mai multe situații.

3. Șlefuitorul de diamante – Geshe Michael Roach

Având același autor asemeni cărții de mai sus, Michael Roach explică oamenilor modurile prin care se pot implica mai ușor într-un business sau își pot clădi o viață mai frumoasă. Această carte are de asemenea la bază elemente budiste care fac referire în special la business și cum trebuie să percepem o afacere din toate punctele de vedere.

4. Săptămâna de lucru de 4 ore – Tim Ferriss

Evadarea din rutină și începerea unei vieți cât mai active sunt două dintre principalele motive pentru care trebuie să citești această carte. Cartea lui Tim Ferriss oferă o mulțime de sfaturi practice cu privire la productivitate, viață și dezvoltare profesională.

5. Psihologia Persuasiunii – Robert B. Cialdini

Una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit despre persuasiune și influență. Sfaturile sustrase din această carte sunt ideale mai ales pentru procesul vânzărilor, indiferent dacă vorbim de vânzări de bunuri, servicii, idei sau propria imagine.

6. Inteligența emoțională – Daniel Goleman

Pentru a avea succes pe termen lung este necesar să faci anumite sacrificii. Această carte se folosește de inteligența emoțională și mai puțin de inteligența cognitivă pentru ai ajuta pe oameni să înțeleagă modul în care ar trebui să se controleze atunci când poartă o discuție cu o persoană fie ea din familie sau de pe stradă.

7. Începe cu ce nu îți place – Brian Tracy

În varianta originală cartea se numește „Eat that frog” sau mai bine spus „mănâncă broasca”. Titlul sugerează că înainte de a te apuca de lucrurile pe care le consideri ușoare, cel mai bine este să începi cu cele mai grele sarcini (broaștele). Mai exact dacă ne începem ziua cu sarcinile cele mai grele spre sfârșit o să avem satisfacția că le-am terminat mai repede, având doar sarcini ușoare la final.

8. Lider fără funcție – Robin Sharma

Autorul reușește să transmită o serie de principii simple prin povești cu fir epic, ilustrând faptul că munca nu reprezintă un motiv de laudă, prin a te da mare cu cartea ta de vizită în față prietenilor sau căutarea perfectului pentru a ieși în evidență. Cartea le oferă oamenilor informații despre modul în care ar trebui să facă diferența dintre bine și rău pentru a avea un impact cât mai pozitiv cu ceilalți din jur.

9. De la bine la excelent – Zig Ziglar

Cunoscută ca fiind una dintre cele mai bune cărți de dezvoltare personală ale lui Zig Ziglar, cartea ilustrează foarte bine modul în care trebuie să ne exprimăm verbal. Practic de la el am învățat să răspund la întrebarea „Ce faci” cu „Excelent!”.

10. Puterea nemărginită – Anthony Robbins

Această carte ilustrează foarte bine știința cunoașterii de sine, arătând cititorului să vadă întotdeauna cel mai bun lucru care i s-a întâmplat în ultima vreme. Oamenii continuă să viseze cu ochii deschiși și uneori e mai bine să fie treziți la realitate înainte să o ia razna, ia din acest punct de vedere cartea Puterea nemărginită reușește să îi aducă pe cei rătăciți în gânduri cu picioarele pe pământ. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *